Sluiten

Station Tilburg hééft geen dak, ze ís een dak

10 november 2021

Station Tilburg hééft geen dak, ze ís een dak

Een veelzeggende omschrijving voor een bijzonder gebouw en tevens de inspiratie voor het lichtontwerp voor dit in het oog springende ‘kroepoekdak’ van het station in het centrum van Tilburg. Als onderdeel van het Masterplan Spoorzone Tilburg heeft lichtontwerpbureau Atelier LEK een lichtplan gemaakt om het zwevende dak van dit imposante rijksmonument te voorzien van een nieuwe lichtinstallatie.

FFH8533z

Station Tilburg is een ontwerp van architect Koen van der Gaast welke in de jaren ’60 het ontwerp maakte voor dit opvallende treinstation. Het station, dat in 1965 werd opgeleverd, was zodanig ontworpen dat het een oplossing moest bieden aan het gebrek aan ruimte in de toenmalige Openbare Ruimte en de verkeersstromen in de buurt van het station. Met inachtneming van deze beperkingen bleek Koen van der Gaast de juiste man op de juiste plek: hij had reeds bij andere stations geëxperimenteerd met imposante dakconstructies en ook in Tilburg bood hij de ideale oplossing om het station één te laten worden met de Openbare Ruimte.

FFH8516nb

Juist deze dakconstructie maakt dat Station Tilburg gezien kan worden als één groot dak welke bestaat uit twaalf “hypparschalen”. Het geheel vormt een rechthoek van 46 bij 147 meter en wordt gedragen door slechts 10 kolommen(!). Bij de laatste renovatie is het dak geschilderd in de originele kleuren (zwart met witte kozijnen), waarbij als onderdeel van het Masterplan ook de aanlichting van het dak een absolute “must” was. Na verschillende proefopstellingen met schijnwerpers, lichtkleuren en lenzen is gekozen voor de FLC240 serie van WE-EF. De originele frisse kleuren en de duidelijke visie waren voor Atelier LEK reden om te kiezen voor koud wit licht (5000K) en bandvormige lenzen welke een extreme horizontale spreiding van het licht geven. Hierdoor komen de kleuren en vorm van het dak nog beter tot hun recht.

Tijdens de laatste mock-up met 4 schijnwerpers werd duidelijk dat er een aanpassing aan de afscherming noodzakelijk was om inkijk van buitenaf te minimaliseren. WE-EF heeft vervolgens de standaard glare-shield custom-made verlengd tot de gewenste afmeting voor een optimaal lichtcomfort.

Opdrachtgever: Gemeente Tilburg / ProRail
Architect renovatie: Cepezed Architecten
Lichtontwerp: Atelier LEK
Installatie: VolkerRail
Armaturen: WE-EF Leuchten (FLC240 serie)
Fotografie: Frank Hanswijk

Wenst u op de hoogte te blijven van onze laatste nieuwtjes?