Sluiten

Axioma verlicht toeristische hotspot van Kortrijk

13 september 2018

Axioma verlicht toeristische hotspot van Kortrijk

Sinds enkele jaren implementeert de stad Kortrijk haar lichtplan. Niet enkel de verlaagde Leieboorden maar ook de Broeltorens kregen nieuwe (monument)verlichting. Samen vormt deze omgeving één groot plein waartussen de Leie stroomt.

De uitdaging om duurzame en energiezuinige led (monument)verlichting respectievelijk te plannen, ontwerpen en te installeren werd samen gerealiseerd door de lighting designers 8'18', Arcadis-Gedis en Eandis, met de steun van Axioma nv.

Om een antwoord op deze uitdaging te bieden, hebben wij gewerkt met de projectoren van WE-EF.
De FLC260 RGBW colour changing met DMX sturing uit de FLC200-serie van WE-EF, beantwoordde aan deze uitdaging. Hun innovatief optisch systeem (IOS®) zorgt voor een brede [B], medium [M] of zeer smalle [EE] lichtverdeling, dit vaak in combinatie met gespreide lenzen als speciaal optische accessoire. Door de DMX sturing kan de stad er zelf voor kiezen om de kleur aan te passen voor een bepaalde gelegenheid of belangrijk evenement.

Deze reeks projectoren verlichten niet alleen de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal maar ook het 'Opera House' in Sydney, de 'Gardens by the Bay' in Singapore en het 'Metropolitan Museum of Art' in New York.

De Broeltorens

De Broeltorens, aan de Broelkaai in Kortrijk, zijn een overblijfsel van de middeleeuwse stadsomwalling die in 1684 door Lodewijk XIV verwoest werd. Ze beschermden de Broelbrug die na de Eerste Wereldoorlog weer opgebouwd werd. Beiden zijn opgetrokken uit kalk- en zandsteen.

De oudste van het duo torens, de zuidelijk ‘Speytorre’, werd samen met de brug gebouwd in 1385 om het verkeer op de Leie te controleren. De tweede toren uit 1415 diende als wapenopslagplaats en was voorzien voor het gebruik van artillerie. Vandaar zijn naam ‘Armorietorre’.

De Broeltorens werden in 1983 beschermd als monument. Sinds de recente restauratie is de noordelijke toren weer in zijn oorspronkelijke 15de-eeuwse toestand te bewonderen. In de zuidelijke toren heeft men de 19de-eeuwse neogotische renovatie in eer hersteld.

De verlaagde Leieboorden

Aan deze Broeltorens situeren zich ook de verlaging van de Leieboorden, één van de trekpleisters in Vlaanderen. Deze locatie is voor zowel jong als oud dé plaats om de dag door te brengen. De vroegere parkings hebben plaatsgemaakt voor ruimere terrassen die in verschillende lagen tot aan het water aflopen. De Leieboorden vormen nu een aangename plaats om te wandelen en tot rust te komen, want ook de omgeving werd verkeersluw.

Door de openheid van deze verlaagde Leieboorden, komen de Broeltorens nog meer tot hun recht en schitteren ze in hun nieuwe verlichting en nieuw verlichte omgeving.

Ook de aangrenzende Broelkaai, de Verzetskaai alsook het Broelmuseum worden verlicht met toestellen van WE-EF, de FLA, FLC en ETC reeks.

Meer foto's...

Wenst u op de hoogte te blijven van onze laatste nieuwtjes?