Sluiten

Presentatie en rondleiding Leidsche Rijn College

23 augustus 2022

Presentatie en rondleiding Leidsche Rijn College

Op 12 juli 2022 organiseerde Axioma in samenwerking met Enappgy een presentatie en rondleiding bij het Leidsche Rijn College. Een uniek project gerealiseerd door mens en techniek, wat heeft geleid tot een optimale verduurzaming!

Banner LRC 1

Het Leidsche Rijn College (LRC) in Utrecht is een sportcampus gecombineerd met een middelbare school. Het gebouw meet circa 19.000 m2 en biedt ruimte voor 1.700 leerlingen. Een aantal jaar geleden besloot de Gemeente Utrecht dat het pand energieneutraal moest worden en schakelde hierbij de hulp in van De Installatieadviseur voor het technisch ontwerp. Het vernuftige systeem bestaat uit 700 PV panelen die bewust geen stroom aan het net terug leveren. Daarnaast zijn er 300 zonnecollectoren op het dak geplaatst. Deze duurzaam opgewekte energie wordt o.a. gebruikt om een deel van een waterbassin van 3.750 m3 in de zomer te verwarmen zodat dit in de winter kan worden terug geleverd aan de ruimte. Wanneer er in de zomer veel energie via de zonnepanelen wordt opgewekt wordt dat niet terug geleverd aan het net. Het wordt lokaal ingezet om warmte en koude op te slaan. Dit wordt vervolgens gebruikt wanneer het gebouw en de gebruikers daarom vragen.

Naast de klimaat- en luchtbehandelingsinstallatie, is verlichting al snel één van de grootste verbruikers waarop aantoonbaar te besparen valt. Axioma heeft voor dit project ca. 2.000 nieuwe led-armaturen geleverd, welke allemaal zijn voorzien van smart sensoren. Deze sensoren dienen niet alleen om de verlichting te regelen, maar genereren ook data welke gebruikt wordt om op elke minuut van de dag te kunnen bepalen welke energievraag er is en onder welke omstandigheden. De sensoren registreren bijvoorbeeld de aanwezigheid van mensen in het gebouw, in welk seizoen we leven, of het een zonnige dag is en wat er met de zonenergie gedaan wordt (zonwering activeren of juist niet). Daarnaast meten ze de temperatuur op, in en buiten het gebouw. Op deze wijze wordt er geen druppel energie gemorst terwijl het comfort in tact zal blijven. Een uniek project, gerealiseerd door mens en techniek, wat heeft geleid tot een optimale verduurzaming!

De aanwezigen, allemaal werkzaam in diverse disciplines in de technische branche, waren onder de indruk van dit staaltje duurzame techniek. Het was een leerzame dag! Een volgende editie staat gepland voor de herfstvakantie. Mocht je geïnteresseerd zijn, neem dan contact met ons op via info@axioma-lighting.nl.

Wenst u op de hoogte te blijven van onze laatste nieuwtjes?